16 iunie 2011

Citate si maxime despre om

Omul in diferite ipostaze: Citate, maxime si cugetari despre om din operele lui Camil Petrescu
"Este treaba oamenilor de stiinta sa culeaga cu o tehnica riguroasa, folclorul, dar ceea ce trebuie sa stie e ca nu orice produs folcloric este arta populara, care este izvorul artei dintotdeauna."     (Un om intre oameni)
"Personalitatea unui om nu e fizicul sau, care se poate transforma prin accidente, prin boala si asa mai departe. Este memoria trecutului propriu, capitolul de experienta proprie. Este ceea ce pretuim de fapt la un om. Personalitatea lui napoleon este istoria lui, sunt faptele lui. Pirandello are dreptate: Cine isi pierde amintirea propriului trecut si nu mai stie cine e, isi pierde de fapt personalitatea."   (Iata femeia...)

"Adevaratii binefacatori ai omenirii sunt acei oameni de stiinta care ajuta pe omul muncitor sa se elibereze treptat de sclavia muncii fizice."   (Un om intre oameni)

"Sunt lucruri de mult intrate in patrimoniul stiintei. Dar oamenii nu se servesc de ele. Le pastreaza asa cum elegantii de la mahala au batista."   (Pagini de ciorna)

"Legile juridice sunt facute de oameni, deci nu sunt legi adevarate. [...] Legile adevarate sunt in constiinta..."   (Jocul ielelor)

"Suntem datori cu o anumita loialitate in comportare...Intr-o lume haotica parca, fara nici un sens si plina de lucruri hidoase, ne ramane ca suprema frumusete, mandria de a impune legea gandirii noastre...[...] Trebuie sa facem sa biruie in noi, legea aceasta a binelui, a frumusetii si adevarului."   (Iata femeia...)

 "Omul gresit informat nu are dreptul sa fie de buna-credinta. E pe cale sa transforme o simpla eroare in crima."   (Puncte de reper)

"Suntem alcatuiti din propriile noastre fapte, cate sunt si cum sunt."   (Act venetian)

"Daca nu vezi cotidianul unui om, ci numai asa cum pare pe catedra, nu poti niciodata sa-l cunosti."   (Patul lui Procust)

"Cainele invidiei e in orice om... Totul e sa nu-i dai drumul fiarei din tine. Sa n-o mai si asmuti pe deasupra."   (Caragiale in vremea lui)

"V-ati intrebat, dealtfel ce s-ar intampla cu un om care are intentiunea sa se sinucida, daca in aceeas clipa cineva ar dori sa-l asasineze?"   (Ultima noapte...)

"Negresit, oamenii sunt si buni si rai, dar e necesar sa se precizeze in ce imprejurari. Trei nule puse inaintea cifrei una sau dupa ea, nu inseamna acelas lucru."   (Ultima noapte...)

"Omul ca orice animal poate fi dresat pana la prestatii uluitoare, pana la manechinul civilizat de azi.[...] Poate fi insa tratat stiintific ca un "obiect". I se pot comprima unele tendinte si i se pot lasa sa evolueze automat altele, acestea avantajoase."   (Puncte de reper)


"Uimirea cea mare, inspaimantatoare uneori, e sa descoperi cat de total seamana intre ei oamenii prin ce au mai subtil si mai secret, cand se cred asa de diferiti ca aspect."   (Patul lui Procust)

"Suntem prin anul 1882 [...]. Pentru ca sa lamurim intelesul, esential pentru aceasta epoca, al cuvantului om, vom cauta sa-l deducem din expresiile atat de curente, caracteristice vremii: "L-am facut om"... sau..."Dumnezeu sa-i dea dreptate lui X, ca el m-a facut om" ori... "Fiul meu dupa ce-ti termini facultatea tine-te de conu Alecu, fiinca numai el te poate face om". Om in acest inteles, se vadeste a fi acela pentru care muncesc altii, silnic, cu capul in piept, de la nastere pana la moarte: acestia numindu-se, prin deductie, simplu, logic, neoameni."   (Caragiale in vremea lui)

"Vorbeai ca dragostea este betie, ei bine, omul inteligent nu se imbata..."   (Act venetian)

"Nu sunt de fapt decat doua feluri de oameni: cei de omenie si cei ticalosi. Cei ce se jertfesc pentru o cauza si cei care transforma in marfa jertfa oamenilor buni..."   (Tara)

"Tipul "omului desavarsit" e un mit putin cuminte si costisitor."   (Puncte de reper)
"Om intre oameni"   (Titlul romanului Un om intre oameni)
"Sa nu legi niciodata prietenie cu omul pe care nu-l poti respecta". (Charles Darwin)

ALTE ARTICOLE ASEMANATOARE:

Citate despre puterea cuvintelor 
Secretul Numarului de Aur phi 
Despre dragoste | Limbajul trupului si semnele dragostei 
Descopera-ti talentul si abilitatile 

                                                                                                                                             

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu