24 ianuarie 2011

Despre dragoste | Limbajul trupului si semnele dragostei

Scopul acestui articol nu este de a prezenta "tehnici de agatat" si mai degraba de a atrage atentia asupra jocului limbajului trupului la inceputul unei relatii. Daca intr-o conversatie obisnuita limbajul corpului are o importanta de 60%-83%, in dragoste este de 90-99% importanta maxima fiind la inceputul relatiei in faza de cunoastere si familiarizare.


Exista o specie de paianjeni, paianjenul - lup, la care imperecherea devine o chestiune de viata si de moarte. Masculul trebuie sa se apropie incet, sa ii castige increderea, sa o mangaie altfel ea il va ucide instantaneu.

Limbajul nerostit al iubirii este simplu si universal si este folosit inainte de aparitia cuvintelor. Cu toate acestea,inainte cu sute de ani o femeie putea fi cucerita usor si fara prea multe mofturi, astazi insa, lucrurile devin mult mai complicate. O multime de factori ca: gradul de civilizatie, diferentele de limbaj, de cultura, de pozitie sociala, si mai ales stress-ul si lipsa timpului liber au dus la schimbari majore de personalitate, facandu-ne din ce in ce mai dificili, individualisti si nesiguri.

Cand se intalnesc doua sau mai multe persoane care nu vorbesc aceeasi limba cauta sa se inteleaga prin semne, la fel ca surdo- mutii, care au  limbajul lor. Fie ca ne dam seama sau nu, ne exprimam cu ajutorul mainilor in fiecare zi, unii chiar, din puterea obisnuintei, dau din maini si atunci cand vorbesc la telefon, spre amuzamentul celor din jur, care si ei la randul lor... .

Datorita distantelor geografice si diferentelor de cultura, asa cum se poate intampla ca un cuvant adresat cuiva intr-o limba sa aiba alt inteles pe limba lui, exista riscul de a face o gafa printr-un gest care sa fie gresit inteles.Acestea sunt cazuri izolate, in general, se poate spune ca limbajul corpului este universal si poate se exprime aproape orice sentimente: iubirea, uimirea ura, nemultumirea, dispretul, prietenia, agresivitarea, etc.

Atat prin aspectul lor cat si prin gesturi, mainile tale vorbesc; 
deci fii atent ce spui! Departe de a fi specialist in chiromantie, oricine isi poate forma o parere despre o persoana dupa aspectul mainilor. Mana neingrijita, uscata si murdara indeparteaza o persoana dar si mana excesiv de ingrijita cu unghiile inguste tradeaza o persoana egoista si, de multe ori superficiala. Persoanelor cu maini carnoase care transpira usor le place sa manance bine si, desi sunt cam lenese, au un mare apetit sexual.

Desi studiile arata ca limbajul trupului mareste expresivitatea cuvintelor, acordandu-le mai multa credibilitate, este bine sa nu se faca abuz. Daca din dorinta de apropiere sau de a se face mai bine inteles o persoana gesticuleaza prea mult, poate fi considerata drept hotarata, activa, sigura de sine, dar aroganta si predispusa la
agresivitate.

Teama de necunoscut. Aparuta inca din copilarie teama de necunoscut se manifesta non-verbal prin semne involuntare de precautie care sugereaza ca nu suntem dornici de cunostinta. Si cum ar putea fi altfel atunci cand mainile transpira sau se racesc exagerat facand astfel ca o simpla strangere de mana sa fie stanjenitoare? Nelinistea se citeste din priviri sau se evita privirea sincera, directa, muschii fetei se contracta, buzele se strang. Nici autocontrolul nu imbunatateste prea bine situatia intrucat exista riscul de a cadea in cealalte extreme, poti parea rece si distant  sau cautand a simula o atitudine blazata sa lasi impresia de persoana ingamfata si prost crescuta.

Inainte sa ceri prima intalnire unei necunoscute lasa-i timp sa se familiarizeze cu tine, aduni cateva informatii despre ea, intalneste-o ca din intamplare, stabilind contactul vizual, aproband usor din cap, cu palma deschisa in semn de prietenie si mai ales, un zambet sincer, astfel ca intregul masaj non-verbal sa fie "ma bucur sa te vad". Studiile au stabilit ca de obicei sunt de ajuns trei zile consecutive dar ca mai bine este sa evaluezi singur, in functie de ce feed-back primesti. Pentru persoanele mai dificile se foloseste alta metoda asemanatoare cu aceasta dar, desi este destul de folosita nu toate fetele o stiu. Pentru asta este nevoie de mai mult timp,cam intre 8-12 zile, s-o intalnesti in fiecare zi, pana se obisnuieste cu tine, dupa care dispari 2-3 zile. Vei putea constata ca ti-a simtit lipsa si incepi o noua prietenie.

image source: www.dreamstime.com/

Un comentariu: