22 iunie 2011

Un experiment amuzant:efectul Pinocchio

. Pinocchiophoto © 2010 Juliana Coutinho | more info (via: Wylio)
Credem ca perceptiile noastre sunt totdeauna rele si suntem dispusi sa ne aparam cu fermitate convingerile, ajungand uneori pana la agresivitate. Inainte sa trecem la fapte regretabile sa ne amintim de efectul Pinochio si cat de complex este creierul omenesc incat, cu toata tehnologia de domeniul fantasticului de care dispunem, secretele mintii si modul de functionare ale creierului raman, in mare parte inca nedescoperite iar perceptiile ne pot insela.


Uneori termenul de efect Pinocchio este folosit de cercetatori sa explice asa- numita "fantoma a membrelor" care se intampla atunci cand un membru al corpului a fost amputat insa ramane strania senzatie ca acesta inca exista, simte, doare. Prin acest fenomen senzatiile existente in membrul lipsa se atribuie perceptiei false datorate modului de gandire.

O explicatie mult mai plauzbila este efectul Kirlian, pe baza caruia s-a descoperit ca toate organismele vii au un camp bioenergetic conturat dupa forma organismului initial dar depaseste cu cativa centimetri dimensiunile acesteia. S-a constatat ca dupa pierderea unei parti la o fiinta sau planta campul bioenergetic continua sa existe pana la sase saptamini de la disparitia membrului sau tesutului.


Efectul Pinochio este denumit astfel dupa numele papusii din lemn a tamplarului Gepetto, cunoscuta in toata lumea ca ii creste nasul atunci cand minte. Fara sa minti vei putea avea aceeas senzatie de crestere a nasului printr-un amuzant experiment. Se asaza doua scaune unul in spatele celuilalt. Te vei lega la ochi si  te vei aseza pe scaunul din spate iar altcineva va lua loc pe scaunul din fata, cu spatele la tine. pune-ti partenerul de joc sa iti ghideze mina dreapta pe nasul sau iar tu iti pui mana stanga pe propriul nas.  Atinge nasul partenerului si trage-l putin in sus. Alterneaza atingerile cu strangerea nasului, ca si cand ai incerca sa comunici folosind codul morse. Simultan, incearca sa faci aceleasi miscari si cu mana stanga. Cu cat miscarile sunt mai aleatorii si sincronizarea mainilor mai buna, cu atat vei simti mai tare efectul Pinochio. Dupa 40 de secunde, uneori chiar mai mult, vei simti cum ti se lungeste nasul sau ca nu mai este atasat de corp. Sansele ca experimentul sa reuseasca din prima incercare sunt cam de 50% insa cu concentrare si rabdare poti reusi.

Asteptam opiniile si comentariile tale sa ne spui cum ti-a reusit experimentul si daca ai mai incercat si alte experimente amuzante.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu