Fiecare persoana e unica si complexa. La orice varsta exista posibilitatea de a descoperi noi talente si abilitati pe care nu stiai ca le ai de care poti fi chiar tu uimit. Conform parerii unanime a psihologilor, talentul si abilitatile sunt notiuni diferite deoarece talentul se mosteneste la nastere iar abilitatile se dobandesc in timpul vietii conform educatiei primite, culturii, asezarii geografice, mijloacelor materiale, etc. Datorita drumului de urmat in viata, alergand dupa satisfacerea nevoilor materiale, devine importanta numai dobandirea abilitatilor practice care pot sa ajute in viata.
La persoanele extrovertite (care pot sa-si exprime sentimentele usor) talentul iese mai usor la iveala fie in cadrul petrecerilor, la serviciu sau sigur acasa. Daca te numeri printre persoanele care cred ca nu au niciun talent afla ca exista , numai ca imprejurarile nu au fost favorabile sa fie scos la iveala sau zace ascuns intr-un colt al inconstientului asteptand sa-ti dobandesti increderea in tine pentru a-l valorifica.
Creierul uman inca ne mai rezerva o multime de enigme insa e lucru stiut ca functioneaza diferit in functie de zone. Exista o lege a compensarii care intervine in cazul cand o zona a creierului isi indeplineste mai greu atributiile o alta parte se dezvolta mai mult iar din aceste combinatii rezulta unicitatea fiecarui individ. De exemplu, cineva cu deficiente de vorbire se poate exprima sublim prin intermediul muzicii sau al picturii, un orb ne uimeste totdeauna cat de bine se descurca cu ajutorul simturilor, stangaci care compun adevarate opere de arta si nenumarate alte exemple.
Pentru ca un om obisnuit sa-si descopere talentele ascunse la inceput are nevoie de izolare si relaxare profunda. Al doilea pas este eliberarea de tiparele conventionale, griji si nevoi, de masca purtata zi de zi ca urmare a necesitatii de adaptare impuse de societate si educatie. Acum iti este usor sa te intorci in timp pana in perioada copilariei si sa analizezi tot acet timp pana in prezent. Cea mai indepartata amintire are o importanta deosebita, fiind folosita in analiza tranzactionala, releva trasaturi de caracter si evenimente care duc la afectiuni neuropsihice.
Lasam tratamentul pe seama specialistilor si ne vom ocupa de problemele noastre al caror raspuns este simplu si la indemana daca punem intrebarile potrivite. In prezent, catre ce ai inclinatie, ce esti dispus sa faci fara nici o alta recompensa decat placrerea de a lucra chiar ore in sir? Care este activitatea care iti aduce zambetul pe buze si despre care vorbest totdeauna cu pasiune? Cum est tentat sa-ti petreci timpul liber, ce citesti cu placere, ce emisiuni urmaresti, ce calitati iti plac la prietenii tai? Observa ce spun prietenii sau colaboratorii despre tine, ce apreciaza cel mai mult la tine si in ce domenii iti solicita ajutorul?
Desi jocul la copii este benefic pentru dezvoltarea personala, daca un adult se joaca este vazut de ceilalti drept imatur,retardat. Dat fiind ca omul cat traieste invata, si un adult are nevoie sa experimenteze, sa se implice in proiecte noi chiar daca la inceput crede ca rezolvarea acestora nu este posibila. Multe descoperiri s-au facut din intamplare sau din gresala. Fara public, elibereaza-te de inhibitii si joaca-te, descopera sipractica. Cand ai capatat destula incredere, exerseaza mai intai in fata unui public restrans cum ar fi prietenii si familia. Alegerea acestora trebuie facuta cu grija dintre persoanele pe care stii ca te poti bizui si care te sprijina in tot ce faci. Mai tarziu va trebui sa te astepti la foarte multe critici pe care pentru succesul tau este bine sa le primesti cu interes. Acestea , prin evaluarea justa si insusirea lor pot fi constructive aratand drumul de urmat.
Din perioada copilariei, aminteste-ti in ce imprejurari ai invins si ce intamplari te-au facut fericit? Care talente au iesit in evidenta cand ai fost invingator? Care materii le studiai cu usurinta pe cand la altele de-abia puteai sa te descurci? Pentru evaluarea corecta tine cont ca, intrucat copilul este usor influentabil, se poate ca rezultatele bune la materia preferata sa fie datorate meritului pedagogic al profesorului sau un copil sa fie atras de o materie datorita dotarilor de laborator, poze mai atractive, primirea de recompense nemeritate, grupul cu care studiaza si multi alti factori. La varsta povestilor care era personajul preferat si ce-ti placea la el? Dar eroul preferat ce calitati avea? Ce persoana iti placea si incercai sa o urmezi drept exemplu? Ce iti placea sa faci in timpul liber si ce raspundeai cand te intreba cineva "ce ai sa te faci cand vei fi mare"? Daca pe parcurs ti-ai schimbat optiunea, a fost dorinta ta sau ai fost indrumat de cei din jurul tau? Mai este ceva de care regreti ca n-ai incercat?
Indifirent de varsta niciodata nu e prea tarziu sa-ti urmezi chemarea, daca ai incredere in propriile forte si iti doresti oportunitatile se vor ivi ca intr-un joc castigator de noroc iar atunci cand se ivesc obstacole acestea vor fi invinse depasite. Nu este totdeauna usor, talentul odata descoperit trebuie exersat si trebuie sa depui multa munca pentru a reusi iar cei mai mari dusmani care stau in cale sunt indatoririle de tot felul care duc la lipsa timpului liber.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu