27 iunie 2011

Puterea gandului:Efectul placebo

Ce este efectul Placebo si cum poate puterea gandului sa imbunatateasca aspectul vietii?


Un om sanatos, daca se raneste semnalele ajunse la creier sunt prelucrate astfel incat vor fi trimise toate substantele necesare pentru ca plaga sa se vindece. Ce s-ar intampla insa,daca un medic renumit sau o persoana in care ai foarte multa incredere ti-ar spune ca rana respectiva, desi pare a fi superficiala este o sursa sigura de cancer?


Pentru cei mai multi oameni, gindul acesta  odata incoltit, incepe sa genereze simptome la inceput imaginare care apoi prind radacini ajungandu-se pina la deces. De cate ori , citind despre simptomele unei boli nu ati identificat cel putin jumatate din ele ca fiindu-va familiare? Efectul Placebo functioneaza tot pe baza sugestiei dar este folosit pozitiv, in vederea insanatosirii pacientilor, administrandu-se o substanta inactiva . Aceasta substanta poate fi zahar, amidon, apa distilata, solutie salina, sau simple capsule goale. Se mai practica si injectiile cu ser fiziologic, operatii false si alte proceduri care nu au valoare terapeutica decat prin sugestionarea            
pacientului.


Care sunt factorii care determina reusita tratamentului cu Efectul Placebo? 

 profesionalismul terapeutului Daca acesta nu este increzator de reusita nu va fi in stare sa gaseasca mijloacele prin care il poate convinge pe pacient. Relatia de incredere medic pacient este strict hotaratoare mai ales ca uneori se vor aplica metode diferite, individualizate conform personalitatii bolnavului.
Isus a vindecat un olog numai prin vorbele "ridica-ti patul si umbla", un orb a fost vindecat pe loc dupa ce si-a spalat fata cu namol, zece leprosi s-au vindecat in drum spre rugaciune dupa ce l-au vazut pe Isus. Si in zilele noastre inca se mai produc minuni prin credinta in puterea rugaciunii.

credinta si asteptarile pacientului John of God din Brazilia este renumit prin tehnicile neconventionale de tratament si zilnic, speranta de insanatosire aduce la clinica sa peste 500 de pacienti din toate colturile lumii. Unora li se fac operatii dar pentru cei mai increzatori este rezervat un spatiu prin care se vindeca numai prin meditatie. Unicul tratament prescris pe baza de reteta este Pasiflora (floarea pasiunii) recunoscuta de medicina homeopata pentru proprietatile sale calmante. Reteta se prescrie atat pentru cei prezenti dar si celor aflati la distanta, diagnosticul fiind stabilit pe baza unei fotografii. Aceasta cura se aministreaza tuturor, indiferent de boala, fiind personalizata in functie de nevoile fiecaruia prin meditatie si bioenergie. Destul de controversate, unul din principalele motive pentru care metodele dau rezultate se bazeaza pe credulitatea oamenilor si a marturiilor celor cate au vizitat aceasta clinica. Fie ca se utilizeaza intr-adevar puterea energiilor pozitive, fie ca vindecarile sunt doar urmari ale Efectului Placebo, John Of God a facut avere pe din cu ajutorul talentelor sale iar turismul a adus bunastare intregului sat.

Nu exista nicio indoiala ca exista metode de tratament alternative cum ar fi: medicina homeopata, tratamente bioenergetice, terapia prin culori, muzica, meditatie, samd., insa oricare dintre variante da rezultate numai incepand din momentul in care pacientul este foarte bine convins de eficacitatea tratamentului.

prezentarea produsului Ca in tehnicile sofisticate de marketing felul in care se face reclama unui produs este un factor hotarator in influentarea alegerii. Ni se intampla zilnic, sa fim manipulati de reclame astfel incat sa avem mai incredere intr-un produs decat in altul, iar aceasta convingere sa ni se para ca vine din propria noastra dorinta, urmare logica a propriilor noastre ganduri. Richard Bandler si echipa sa de cercetatori din Statele Unite, fiind interesati de efectele aplicarii programarii neurolingvistice in medicina, au facut urmatorul experiment: Au mediatizat un nou produs numit simplu "Placebo" si au publicat o brosura cu indexul celor mai frecvente boli. In dreptul migrenei, la metode de tratament a fost scris: "La testele in care a fost comparat cu alte medicamente, Placebo a functionat in cinci din sase cazuri. Luati 7 cand aveti migrena". Dupa aproximativ o luna de teste, cand voluntarii au inceput sa afle in ce constau proprietatile terapeutice ale medicamentului minune, efectele pozitive au inceput sa se diminueze. Pentru aprofundarea studiului, s-a fortat nota si au scos o noua reclama: "Nou! Placebo Plus! De doua ori mai multe ingrediente inactive! De doua ori mai puternic decat a fost vreodata!". Cum era de asteptat desi se stia ca este vorba de un produs Placebo, faptul ca este un produs mai bun a influentat din nou decizia voluntarilor si din nou a dat rezultate bune. Alte studii au demonstrat ca pacientii au mai incredere daca pastilele sunt colorate, mai ales rosii, daca sunt amare, si mai ales daca li se spune ca medicamentul este foarte scump sau greu de gasit pe piata.

Complexitatea tratamentului. Daca i se induce pacientului ideea ca tratamentul sau este complex si costisitor informatia prelucrata de creier va duce logic, la concluzia ca tratamentul este si mai bun. Injectia este mai eficace decat pastila dar pentru cei neincrezatori este cea mai buna operatia falsa. Psihologul Cyntia McRaea facut urmatorul test: jumatate din pacientii care necesitau operatie au fost operati si le-a fost injectata dopamina, iar restul au fost decat taiati si cusuti. Dupa supraveghere atenta timp de un an s-a constatat ca ambele grupe se simteau aproape la fel.

Individualitatea pacientului.  Asa cum pentru un ateu aghiasma nu are nici o valoare tot asa nu poti sa-i spui  unui adept al medicinii naturiste ca ia un medicament cu un component chimic puternic, un fanatic de orice religie nu poate fi convis sa faca o operatie ,samd. Desi cazurile sunt rare se va tine cont si de acest aspect si i se recomanda ce i se potriveste cel mai bine pacientului. Daca recomandarea este gresita sau, in cazul complexitatii tratamentului este exagerata, bolnavul va simti reversul Efectului Placebo. Cunoscut si sub numele de Efect Noncebo se manifesta atunci cand pacientului incepe sa-i germineze ideea ca respectivul tratament ii face rau si  incep sa se apara rezultate negative.

Gravitatea bolii  Efectul Placebo nu da rezultate la fel de bune in cazul bolilor foarte grave, insa este foarte eficient in cazul migrenelor si al durerilor  in general, depresii prin cresterea nivelului de serotonina, insomnii, boli hepatice, de inima refaceri post-operatorii, iar in cazul bolilor mai grave ca adjuvant.


Aplicatii ale cunoasterii Efectului Placebo in viata cotidiana
Majoritatea mamicilor, fara sa fi citit prea multe despre Efectul Placebo ii spun copilului mic ca daca "pupa mama" durerea dispare  si au observat ca acesta chiar crede inceteaza sa mai planga.
Desi nu este recomandat multi oameni iau banala aspirina ca adjuvant in orice boala si li se pare ca diminueaza simptomele. Situatia poate deveni grava atunci cand pacientul crede ca lui ii face bine un alt medicament decat cel recomandat de medic. Prin puterea autosugestiei se poate sa fie adevarat insa pentru perioade de scurta durata insa reactiile negative pot deveni cu timpul grave. In cazuri usoare insa, fara prea multe cunostinte medicale dar cu mult discernamant, le putem usura suferintele celor dragi folosind tehnica Placebo.
Cunoscand putin din secretele functionarii creierului omenesc vom fi mai selectivi atunci cand urmarim un spot publicitar in care produsul X, famaceutic sau de alta natura, este recomandat ca fiind cel mai bun, prezentat cat mai atractiv si are in compozitia numelui : super-, forte, bio, neo-, duo, etc.

Daca prin puterea sugestiei rectia creierului poate avea efectul unui buton care declansaza insanatosirea,    folosit mai eficient aceasta unealta fantastica si la indemana ne poate imbunati  viitorul.

ATRICOLE ASEMANATOARE:
Efectul placebo - miracolele mintii
YogaEsoteric :: Efectul placebo – triumful minţii asupra corpului :: 
Ce este efectul placebo?
Nocebo: Reversul Efectului Placebo
Efectul Placebo și tratamentele medicale | Insula Îndoielii 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu