09 iulie 2011

Inima la om| Ce nu stii despre inima ta...

Crezi ca stii totul despre tine? Iata cateva lucruri interesante pe care nu le stiai despre inima ta...





Cere cuiva sa-si duca mana la inima si ai sa vezi ca arata spre partea din stanga a pieptului. Desi 97,5% din  oameni fac la fel, inima este situata in mijlocul pieptului, intre plamani.
Inima omului cantareste 200-300g. În cazul anomaliilor valvelor cardiace, inima se poate dezvolta excesiv, iar  greutatea sa ajunga la 700-900 g.
Daca strangi amandoi pumnii si ii asezi unul langa altul afli dimensiunea aproximativa a inimii; un copil are inima  cat pumnul unui adult.
Inima la femei este mai mica si bate mai repede decat la barbati.
Unii cercetatori au ajuns la concluzia ca exista o stransa legatura intre circumferinta gatului si a abdomenului la  femei si a abdomenului si lungimea inelarului la barbati. Cu cat acestea sunt mai mari cu atat este mai mare  riscul de bolilor de inima.

Inima pompeaza mai mult de 3.500 de litri de sange in timp de o ora. Cantitatea de sange pompata pe durata  vietii medii a unui om este suficienta sa umple 200 de trenuri cisterna.
Inima omului poate crea o presiune atmosferica atat de mare incat sangele ar putea tasni la 10 m distanta.
Un nou nascut are cam o ceasca de sange. La un adult inima pompeaza 5 litri de sânge pe minut prin tot corpul  în stare de repaus prin aproximativ 60 si 80 de contractii pe minut.
Inima furnizeaza sange catre 75 trilioane de celule cu exceptia celor din cornee.
In atriumul drept se gasesc 3,5 lingurite de sange, in atriumul drept se afla acceasi cantitate desi are peretii de  trei ori mai subtiri.
Aorta, cea mai mare artera din corp are aproape diametrul unui furtun de gradina in timp ce capilarele pot fi atat  de subtiri cat firul de par.

Inima incepe sa bata inca de la primele saptamani de la contraceptie dar abia la opt saptamani este dezvoltata  complet.
De-a lungul vietii inima bate de aproximativ 2,7 miliarde de ori iar lungimea vaselor de sange ar putea inconjura lumea de doua ori.
Sunetul care se aude la stetoscop este emis de cele patru valve care se inchid
Intrucat are propriile sale impulsuri electrice, inima continua sa bata si dupa ce a fost separata de corp daca i se  asigura necesarul de oxigen.
Fizicianul Rene Laenec a inventat stetoscopul in urma concluziei ca bataile inimii nu se aud satisfacator doar cu  urechea la femeile cu sanii mari.

Inima este alcatuita aproape in intregime din muschi. Puterea inimii este de 1,3 w. Desi aceasa nu inseamna mult totalul energetic pe intraga zi (115,000 J) este energia cu care o persoana de 70 kg ar cadea de pe o cladire  de 168m inaltime sau sa se poata trage un camion pe o distanta de 37 km. Aceasta energie adunata intr-o viata  ar putea duce camionul de la pamant la luna si inapoi.
In viitor inima ar putea fi o sursa la indemana pentru incarcarea iPod-ului sau a mobilului. Specialistii lucreaza la  un microcip care genereaza electricitate avand ca sursa de energie bataile inimii si are in compozitie cinci  nanogeneratoare care, lucrand impreuna, ar ar putea genera acelas voltaj cat doua baterii AA.

In fiecare zi in lume mor apx. 2 700 de oameni din cauza bolilor de inima
Cele mai multe atacuri de inima se petrec intre orele 8-9 dimineata, ca zile Lunea iar ca perioada in jurul zilei de nastere (cca 27%)

Chinezii considerau ca inima este sursa fericirii.
Vechii egipteni credeau ca inima este centrul inteligentei si al emotiilor si ca organele interne au propria lor vointa  putandu-se misca libere prin corp.
 

Afla mai multe despre inima la om: 
Inima la om 

Inimă - Wikipedia 
Obiceiuri pe inima ta 
Ai grija de inima ta! 

10 comentarii:

  1. De unde ai mai scos-o si pe asta: "Cere cuiva sa-si duca mana la inima si ai sa vezi ca arata spre partea din dreapta a pieptului. Desi 97,5% din oameni fac la fel,.." ???????

    RăspundețiȘtergere
  2. destul de bune sunt cunostintele acestea

    RăspundețiȘtergere
  3. la cate saptamani de la "contraceptie" bate inima:))))?

    RăspundețiȘtergere
  4. Inima embrionului incepe sa bata la 22 de zile de la contraceptie. Afla cum se formeaza, cum incepe sa bata inima, si cum se formeaza viitorul fat: http://www.babycentre.co.uk/v1049108/inside-pregnancy-your-baby-takes-shape

    RăspundețiȘtergere
  5. daca pompeaza 5 l pe minut, de unde pompeaza 3500 l pe ora nenea? E grea matematica de clasa a 2 a, 60 minute ori 5 l egal 300 si nu 3500 desteptule ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

    RăspundețiȘtergere