29 iulie 2011

Cat de inalt este cel mai inalt om din lume?

Cel mai inalt om din istorie este Robert Pershing Wadlow stabilind recordul de inaltime la
2.72 m. S-a nascut in Alton, SUA si  a trait intre anii 1918 - 1940. Impresionanta sa inaltime a ajuns pana la 2,72 iar greutatea maxima a atins-o in jurul varstei de  21 de ani: 223kg. Cei doi frati si doua surori ale sale aveau greutatea si inaltimea normale. Scurta sa viata a inceput sa fie dificila inca din copilarie. Era privit ca un baiat cuminte si linistit castigandu-si numele de "uriasul bland". Cei doi frati si doua  surori ale sale aveau greutatea si inaltimea normale. Dorinta lui era devina avocat insa din cauza mainilor foarte mari, folosirea rechizitelor si a instrumentelor de laborator constituia un adevarat cosmar. Ii era frica sa mearga pe timp de iarna  intrucat cresterea rapida in inaltime a dus la fragilitatea oaselor si ar fi putut repede ajunge la spital dintr-o banala alunecare pe  gheata.  Avand probleme de sanatate si de acomodare ii era greu sa gaseasca un mijloc de a-si castiga existenta. La 19 ani si-a gasit de lucru tocmai pentru ca era privit ca o ciudatenie, angajandu-se la Pingling Brothers Circus. Un an mai tarziu a devenit  reprezentant al unei firme de pantofi. Firma ii furniza gratis pantofi cu numar foarte mare pe are ii purta in calatoriile sale de  prezentare. Folositi si in scop publicitar, acesti pantofi faceau sa creasca numarul vanzarilor si mai ales popularitatea. Ziarul  local din Alton publica adesea stiri din viata sa si incepusera sa circule anectode despre el ca mare om. O infectie la genunchiul drept lasata netratata i-a grabit moartea lui Robert. In timpul unei parade de 4 ore pe o vreme cu o umiditate insuportabila i s-a agravat starea de sanatate. A murit dupa ce a zacut trei zile in camera sa de hotel fiindu-i necesare doua paturi. Desi la inmormantare au participat 30 000 de oameni cel mai mare om din lume a murit cu sufletul  neimplinit neputandu-se bucura de toate nimicurile care fac viata mai placuta. In 1985, in Alton, Illinois i s-a ridicat ostatuie din  bronz cu dimensiunile sale reale cunoscuta mai mult sub numele de "uriasul bland".



Cel mai inalt om din lume din zilele noastre este turcul Sultan Kosen si a intrat in cartea recordurilor atat pentru inaltimea de  2,46 m cat si ca detinatorul celor mai mari dimensiuni ale mainilor si picioarelor. Pana la varsta de 10 ani s-a dezvoltat normal   pana cand o tumoare la creier a inceput s-i accelereze cresterea. A continuat sa creasca pana la 25 de ani cand i-a fost  extirpata tumoarea. Problemele sale de sanatate nu au luat sfarsit. A mai avut numeroase alte operatii iar boala oaselor  fragile, specifica celor care cresc excesiv, il face sa se deplaseze greu. In Turcia incearca sa se adapteze la o viata  normala, traieste intr-o casa obisnuita numai patul fiind adaptat dimensiunilor sale. Fie ca isi joaca rolul, fie ca este intr-adevar  multumit de statutul sau, pare impacat cu celebritatea de care se bucura, singura dezamagire a sa fiind ca nu-si poate gasi perechea potrivita, ramanand virgin pana la 27 de ani.



Printre vizitele pe care le-a facut in numeroase tari, in iuluie 2010 a ajuns si in Romania. Mari vanatori de   senzatii tari,  fenomenul a fost pe larg mediatizat in presa si televiziune. Ziarul Libertatea si emisiunea Happy Hour au facut cautari pentru a  gasi cea mai inalta romanca. Au gasit-o pe Simona Serban din Brasov care sufera de acelas tip de tumoare care favorizeaza cresterea necontrolata, asemanatoare cu a lui Sultan, ajungand la varsta de 19 ani sa aiba 2 m. Cel mai inalt om din lume la emisiunea happy hour



Cel mai inalt om din lume s-a intalnit cu cel mai mic om din lume in cadrul unui eveniment promotional din Turcia organizat de Guness Book. La data evenimentului chinezul He Pingping avea 21 de ani si doar 73 cm.



Dupa ce timp de 2 ani stirile despre Sultan Kosen au fost indelung mediatizate curiozitatea oamenilor s-a stins, astfel ca in prezent nu mai sunt date despre viata acestuia. Se pare ca relatia cu brasoveanca noastra nu a avut ecoul dorit iar starea de  sanatate a lui Sultan este din ce in ce mai precara. Dupa turneul in Romania, a mai facut cateva vizite, ultima fiind in Cuba  mai 2011. Cel mai mic om din lume alaturi de care este in videoclip a incetat din viata la 22 de ani din cauza problemelor  cardiace. Din iunie 2011 recordul de omul cu cea mai mica inaltime i-a fost atribuit filipinezului Junhrey Balawing de 59,93  cm.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu